promo

Clubul Sportiv de Airsoft Botosani impreuna cu Directia Judeteana Pentru Sport si Tineret Botosani doreste sa continuie si in anul 2017 frumoasa idee de a reuni pentru o saptamana de tabara sportiva 100 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 20 de ani in Centrul de Agrement Codrii de Arama din Agafton.

In acea saptamana copiii si adolescentii prezenti in tabara vor invata prin mijoace teoretice si practice despre sportul airsoft dar si despre sport si beneficiile acestuia in general. Inafara de regulamente de joc si echipamente specifice , acestia vor lua cunostinta cu principiile de baza caracteristice sportului si anume : disciplina, onoare, fair-play.

In urma unor proceduri specifice taberelor subventionate de catre Ministerul Tineretului si Sportului si aplicarii metodologiei acestora, Directia judeteana pentru Sport si Tineret a depus un proiect prin care 100 de tineri vor fi selectati sa participle in perioada 04-14.08.2017 la aceasta tabara iar membrii clubului sportiv vor desemna instructorii care se vor ocupa de formarea teoretica si practica a acestora.

In primele 5 zile acesti elevi isi vor insusi notiuni de regulament, echipament, replici si alte componente specifice, notiuni de prim-ajutor  de autoaparare si campare in natura, orientare turistica si comportament adecvat de grup.

In ultimile zile, se va organiza o competitie intre echipe de cate 10 sportivi la finalul careia vor fi inmanate diplome de participare iar focul de tabara va incheia cele 10 zile de tabara intr-o nota specifica.

 Proiectul intenţionează sa continue un proiect anterior.

In momentul de fata, la nivelul judetului Botosani, Clubul Sportiv Airsoft Botosani, este primul club sportiv  de airsoft, asa dar o cale de acces atat pentru incepatori cat si pentru practicantii experimentati de a se informa, pregati si participa la competitii sportive de airsoft, in cadru organizat.

Initiator si organizator a primelor patru editii  a evenimentului national de airsoft “Lupta pentru Codrii de Arama” , in anul 2016 CSABt a hotarat sa intervina in promovarea actului sportiv acolo unde se simte nevoia cel mai mult in societatea romaneasca , anume in randul copiilor si adolescentilor elevi in sistemul de invatamant preuniversitar. In acest sens a demarat impreuna cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Botosani demersurile necesare organizarii unei tabere scolare de vara cu caracter sportiv, dorind sa promoveze in randul acestor elevi conceptul de sport, miscare, sanatate dar si sa promoveze principiile din airsoft : onoare, disciplina, curaj si fair-play.

Prima editie a acestei tabere s-a desfasurat in luna august a anului trecut iar rezultatele obtinute pe parcursul celor 7 zile de pregatire teoretica si practica in randul celor 100 de participant ne-a determinat sa dorim organizarea unei a doua editii in anul 2017.

Considerand ca in randul copiilor si adolescentilor de pana in 20 de ani se inregistreaza cel mai ridicat grad de sedentarism din randul populatiei si tinand cont de faptul ca in scolile din Romania obiectele de invatamant principale sant cele teoretice, care imobilizeaza elevii pentru un numar foarte mare de ore in banci, in spatii inchise, de faptul ca orele de sport sant din ce in ce mai putine ca numar in cursul unei saptamani am initiat aceasta tabara cu character sportiv in ideea de a  incuraja practicarea sportului in aer liber in randul elevilor cu varste cuprinse intre 14 si 20 ani din scolile noastre.

Prin activitatile organizate in cadrul taberei copii si adolescentii elevi vor deprinde notiunile specific sportului airsoft, de utilizare a echipamentelor specifice acestui sport, vor acumula cunostinte despre acordarea de prim ajutor, de autoaparare , de disciplina sportiva si vor participa la competitii de mica amploare organizate pe echipe , in acest fel fiindu-le stimulat spiritul competitional.

Identificarea problemelor şi a necesităţilor legate de grupul ţintă.

Barometrul de opinie pentru tineret 2016 arata ca un sfert dintre tineri fac sport sau exerciţii fizice de 2‐3 ori pe lună faţă de 27% în 2014.Cam 20% fumeaza intre 5 si 10 tigari zilnic si peste 20 % consuma alcool zilnic. Mai puţin tineri merg în excursii de 2‐3 ori pe an în 2016 (43%) faţă de cei 55% care desfăşurau această activitate în 2014.Si oprtunitatile de a practica sport sant limitate, o treime dintre tineri îşi doresc ca în apropierea locuinţelor lor să existe piste pentru biciclete (29%). Bazinele de înot au fost sugerate de 24% dintre respondenţi, iar terenurile de fotbal de 23% dintre participanţii la studiu.

Pe cealalta parte, cercetarile asupra sportului practicat de tineri subliniaza efectele pozitive ale participarii in procesul de invatare a unor abilitati importante in viata, precum stabilirea tintelor si managementul timpului, proces combinat cu activitati placute; dezvoltarea unui simt puternic al moralitatii si dezvoltarea unei aprecieri pentru diversitate.Copiii si tinerii care se implica in activitati sportive, prin comparatie cu alti tineri de varsta lor care nu fac sport, au dezvoltat abilitati pozitive precum: rezultate mai bune, asteptari mai mari,incredere crescuta in fortele proprii si o stima de sine mai mare, conexiuni mai bune cu scoala, un atasament mai mare fata de mediul scolar,relatii mai puternice cu cei din jur de varsta lor, construirea unor prietenii in randul celor orientati spre scoala, atasament mai mare fata de familie si interactiuni pozitive mai frecvente cu parintii, retinere mai mare fata de implicarea in activitati riscante,implicare mai mare in munca de voluntariat.Aceste rezultate sunt legate de contributia sportului in procesul de invatare a unor valori si abilitati asociate cu initiativa, coeziunea sociala, auto-controlul, perseverenta si responsabilitatea. Teoriile privind dezvoltarea pozitiva a adolescentilor subliniaza importanta sportului in dobandirea unor calitati care sunt utile si in alte domenii.

 

Ca si rezultate , ne propunem urmatoarele:

-100 de copii si adolescenti elevi instruiti in tainele sportului airsoft.Vor fi evaluate atat teoretic cat si practic la sfarsitul fiecarui modul de catre instructorii clubului CSABt;

- tineri mai instruiti in tainele airsoftului;

- tineri  mai obisnuiti cu disciplina, onoarea, spiritul sportiv;

- tineri mai comunicativi;

- tineri mai obisnuiti cu activitaeta fizica.